הרגע המאושר מכל הגיע וילדת! היום הראשון של הילוד עשוי להתבטא בשינה ממושכת, ועירנות מספר פעמים לאורך היממה, בה חשוב לחבר אותו לשד ולהניק אותו, כדי להזין אותו, לתרגל חיבור לשד ולהגביר את ייצור החלב שלך. ביום הראשון, התינוק ישן לרוב ויהיה פחות עירני ופעיל. הוא נחשף להורמונים שונים במהלך הלידה, חווה יחד איתך את הצירים הארוכים ואף עבר דחיסה בתעלת הלידה.
במהלך היום והלילה השני, חשוב מאוד להכיר תופעה נפוצה מאוד בקרב יילודים, שלרוב ההורים לא מוכנים אליה ואף לא מודעים אליה, וחושבים שמשהו לא תקין ולא שגרתי קורה. לתופעה זו יש שם, והוא "סינדרום הלילה הלבן השני". לאחר שביממה הראשונה התרגלת לראות את הילוד רגוע, ישן, ונינוח כשהוא מתאושש ומחלים כאמור (ורק לעיתים קם להנקה), את תגלי כי לעיתים במהלך הלילה השני ההתנהלות של הילדו משתנה מקצה לקצה. הוא לא רגוע, עצבני, לא נינוח, לא רוצה להיות בעריסה (בה היה רגוע עד לפני רגע), ובוכה. כשמתוודעים לתופעה זו ללא היכרות והכנה מקדימה, היא עשויה להיות מפחידה ואף מטרידה, שכן הורים רבים שואלים "מה קרה?, מה עשינו לא נכון?, אולי עשו לו משהו?, אולי לא הנקתי נכון?, אולי אין לי חלב?".
חשוב לדעת שהתשובה לכל השאלות האלו היא שזו תופעה נפוצה מאוד- התופעה שגרתית, תקינה והילוד בסדר גמור, הוא רק שינה את מצב רוחו ואת צרכיו, אותם הוא מביע באמצעות בכי וחוסר נינוחות.
אז איך מתמודדים עם סינדרום הלילה השני?
- תחילה, היכרות מקדימה עם הסינדרום והשפעותיה תעזור לך להיות נינוחה ורגועה בסיטואציה. הילוד מרגיש אותך ולכן חשוב שתהיי נינוחה- וכמו כל דבר, היכרות ונטרול חוסר הוודאות מסייעים לתחושה זו.
- יצירת סביבה מרגיעה- לעיתים אווירת בית החולים יכולה להיות מלחיצה, לעיתים יישמעו מוניטורים, רעשי רקע, קולות מהמסדרון ואף מיולדות שאיתך בחדר, לעיתים האור לא יהיה נעים ויהיה חזק מדי. נסי ליצור אווירה מרגיעה ע"י עמעום האורות, סגירת הדלת להפחתת רעשי הרקע.
- הנקה- במידה ואת מניקה, עכשיו זה הזמן לחבר את הילוד לשד באופן תכוף. לאורך כל היממה החולפת כל פעם שהוא עירני חיברת אותו לשד, כאשר כל הנקה יכולה להיות 5-10 דק' עד שהילוד מתעייף. כשאת מבחינה שהוא אינו נינוח חברי אותו לשד והניקי אותו, זה ירגיע אותו, אך לאחר שההנקה תסתיים יכול להיות שהוא ישוב להיות לא נינוח ויבכה, זה תקין! המשיכי לשלבים הבאים.
- הצמידי אותו לעורך. פעמים רבות הורים מחזירים את הילד לעריסה, אך זה לא הופך אותו לרגוע יותר. הוא רוצה להיות צמוד לחום הגוף שלך ולהרגיש אותך, זה ירגיע אותו.
- הכניסי לו אצבע לפה, כאשר כרית האצבע פונה לחיך העליון והציפורן ללשון, כך הוא ימצוץ את האצבע ויירגע.
- תמיכה- שני ההורים יכולים להחליף זה את זה מעת לעת, כשגם לך יש את הזמן שלך להחלים.
לסיכום, הכירו את התופעה ולמדו אותה, אל תלחצו ודעו שזה שגרתי!